Χριστούγεννα και διάθεση
13
Dec

Χριστούγεννα και διάθεση

Γιατί εμφανίζεται κατάθλιψη στις γιορτές ; Πως την καταπολεμάμε ;

 

Η μέρα μικραίνει, το κρύο έκανε την εμφάνιση του, η πόλη σιγά σιγά στολίζεται εν αναμονή των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Οι γιορτές πλησιάζουν. Για τους περισσότερους οι μέρες των γιορτών είναι μέρες χαράς, ξεκούρασης, αγάπης, και οικογενειακής θαλπωρής. Οι οικογένειες μαζεύονται μαζί με φίλους σε μεγάλα γεύματα και απολαμβάνουν την χειμερινή ανάπαυλα, συζητώντας το έτος που πέρασε και αυτό που έρχεται.

Ωστόσο, οι γιορτές δεν σημαίνουν για όλους τους ανθρώπους χαρά, ξεκούραση και οικογενειακή θαλπωρή. Για πολλούς ανθρώπους οι γιορτές συνοδεύονται με καταθλιπτικά συναισθήματα, διενέξεις και τσακωμούς με την οικογένεια και τα αγαπημένα τους πρόσωπα που καταλήγουν σε ένα γενικευμένο αίσθημα κούρασης και εξάντλησης.

Διαβάστε περισσότερα
Αυτοπεποίθηση
06
Nov

Αυτοπεποίθηση

Τι είναι η αυτοπεποίθηση ; Πως βελτιώνεται; Απαντήσεις και λύσεις!

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η αυτοπεποίθηση δεν είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους, συνήθως στο άκουσμα μόνο και μόνο της λέξης ο κάθε άνθρωπος θα καταλάβει κάτι διαφορετικό. Η αυτοπεποίθηση αναφέρεται στο πως εμείς, υποκειμενικά κρίνουμε και αξιολογούμε τον εαυτό μας, την εμφάνιση μας, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και δυνατότητες τις οποίες έχουμε.

Διαβάστε περισσότερα
Έκφραση Συναισθημάτων
14
Oct

Έκφραση Συναισθημάτων

Πρέπει να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας ;

Περπατάς στο δρόμο, κουβαλώντας μια σακούλα. Μια πλαστική σακούλα που γράφει το όνομά σου. Εκεί μέσα βρίσκονται όλες οι σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Η σακούλα, όμως, έχει χώρο ακόμα. Βάζεις, λοιπόν, μέσα σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμούς και αδιέξοδα. Τοποθετούνται ιδανικά το ένα πάνω στο άλλο και θεωρείς πως έχεις ακόμα χώρο.

Διαβάστε περισσότερα
Συμβουλές για την γενίκευση της Συναισθηματικής Αγωγής σε άτομα στο Αυτιστικό φάσμα
13
Oct

Συμβουλές για την γενίκευση της Συναισθηματικής Αγωγής σε άτομα στο Αυτιστικό φάσμα

Συμβουλές στη Συμπεριφορική θεραπεία για τη γενίκευση της Συναισθηματικής Αγωγής σε άλλα περιβάλλοντα εκτός του ειδικού περιβάλλοντος παρέμβασης

Η Γενίκευση της Συναισθηματικής Αγωγής εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος

Είναι σημαντικό το συναίσθημα τόσο ως προς την αναγνώρισή του και την καλλιέργειά του, όσο και ως προς την έκφρασή  του, να αποτελεί τομέα ανάπτυξης και από τους γονείς.

Διαβάστε περισσότερα
Η πατρότητα στην Ελλάδα
09
Oct

Η πατρότητα στην Ελλάδα

Ο ρόλος του πατέρα στην οικογένεια

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν σε αφηγήσεις ανθρώπων, σε αναφορές λογοτεχνικών και μη κειμένων για το ποιος ήταν ο ρόλος του πατέρα, διαβάζουμε για έναν άνδρα ο οποίος παρείχε υλιστική βοήθεια στο σπίτι, έναν άνδρα συνέχεια απών με θέση αρχηγού στην ιεράρχηση των ρόλων μέσα στο σπίτι. Μερικές πιθανές αιτίες είναι ότι η εικόνα του πατέρα διαμορφωνόταν από τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και από την επιθυμία της μητέρας να αφήσει τον πατέρα να ασχοληθεί με τα παιδιά. Με άλλα λόγια η μορφή του πατέρα καθοριζόταν μέσα από την ματιά της μητέρας και από την καλή συζυγική σχέση (Cummins, Goeke-Morey & Raymond, 2004).

Διαβάστε περισσότερα
Ιδεοψυχαναγκαστική  Διαταραχή
06
Oct

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

O.C.D., Περιγραφή, Συμπτώματα, Λύσεις

Η ιδεοληπτική-ψυχαναγκαστική ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (  όπως εμφανίζεται DSM-V και ICD-10 ) αποτελεί μετάφραση του αγγλικού όρου Obsessive Compulsive Disorder (OCD) και εντάσσεται στις αγχώδεις διαταραχές οι οποίες εντάσσονται στην ευρύτερη κατηγορία των νευρώσεων . Ο δια βίου επιπολασμός είναι 2-3% του πληθυσμού. Οι γυναίκες και οι άνδρες προσβάλλονται εξίσου. Η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 22 έτη.

Διαβάστε περισσότερα