Η μέρα μικραίνει, το κρύο έκανε την εμφάνιση του, η πόλη σιγά σιγά στολίζεται εν αναμονή των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Οι γιορτές πλησιάζουν. Για τους περισσότερους οι μέρες των γιορτών είναι μέρες χαράς, ξεκούρασης, αγάπης, και οικογενειακής θαλπωρής. Οι οικογένειες μαζεύονται μαζί με φίλους σε μεγάλα γεύματα και απολαμβάνουν την χειμερινή ανάπαυλα, συζητώντας το έτος που πέρασε και αυτό που έρχεται.

Ωστόσο, οι γιορτές δεν σημαίνουν για όλους τους ανθρώπους χαρά, ξεκούραση και οικογενειακή θαλπωρή. Για πολλούς ανθρώπους οι γιορτές συνοδεύονται με καταθλιπτικά συναισθήματα, διενέξεις και τσακωμούς με την οικογένεια και τα αγαπημένα τους πρόσωπα που καταλήγουν σε ένα γενικευμένο αίσθημα κούρασης και εξάντλησης.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Οι γιορτές είναι μία περίοδος κατά την οποία παραδοσιακά οι οικογένειες μαζεύονται μαζί. Ακόμη και αν τα μέλη της οικογένειας μένουν στο ίδιο σπίτι, τις μέρες των εορτών έρχονται πιο κοντά και περνάνε περισσότερο χρόνο μαζί. Αν οι σχέσεις μεταξύ των μελών είναι υγιείς τότε αυτό είναι κάτι ευχάριστο, όταν όμως υπάρχουν προβλήματα στην οικογένεια και  τα μέλη της έρχονται κοντά για  το παρατεταμένο διάστημα των γιορτών, τότε δημιουργούνται προστριβές που έχουν ως αποτέλεσμα τσακωμούς και διενέξεις.

Επίσης, κατά την περίοδο των γιορτών ο κάθε ένας κάνει τον απολογισμό του για το έτος που πέρασε, τι κατάφερε, τι δεν κατάφερε, που ήταν όταν ξεκίνησε και που είναι τώρα που φεύγει το έτος. Ενδεχομένως κάποιοι να θέτουν και στόχους με την άφιξη κάθε νέου έτους τους οποίους επιθυμούν να έχουν ολοκληρώσει με την περάτωση του έτους. Όταν, λοιπόν, γίνεται αυτός ο απολογισμός και αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε καταφέρει αυτά που θέλαμε ότι δεν έχουμε κατακτήσει τους στόχους που θέλαμε (π.χ. απώλεια σωματικού βάρους, εύρεση εργασίας, ξεκίνημα μίας νέας σχέσης, ολοκλήρωση σπουδών) τότε η διάθεση μας είναι φυσικό να χαλάει και να μας δημιουργείται μίας καταθλιπτική αίσθηση, που μας συνοδεύει με το μέχρι το πέρας των εορτών και είναι σε θέση να μας οδηγήσει σε προστριβές με  την οικογένεια και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Επί προσθέτως πολλοί άνθρωποι, κοιτούν το νέο έτος που έρχεται με μεγάλο φόβο, καθώς αισθάνονται πως για μία ακόμη χρονιά δεν θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους και να φέρουν τον εαυτό τους στην κατάσταση που θέλουν. Γεγονός που δημιουργεί αισθήματα πικρίας, αγανάκτησης και θυμού στο άτομο τα οποία πολλές φορές εξωτερικεύονται υπό την μορφή τσακωμών και διενέξεων με το οικογενειακό περιβάλλον και τους αγαπημένους μας.

Ακόμη, πολλοί άνθρωποι φτιάχνουν μία καθημερινότητα αποφυγής, με πολλές δραστηριότητες, πολλές ώρες εργασίας, πολλά ενδιαφέροντα τα οποία τους καταναλώνουν τον χρόνο τους , ώστε να έρχονται σε όσον τον δυνατόν λιγότερη επαφή με τα πρόσωπα εκείνα που έχουν  άλυτα προβλήματα και διενέξεις (π.χ. γονείς, αδέλφια, συγγενείς, σύντροφος). Έτσι, λοιπόν, όταν έρχονται οι γιορτές καταρρέει το «σωσίβιο» της καθημερινότητας που έχουμε κατασκευάσει ώστε να αποφεύγουμε την επαφή με κάποια άτομα. Αναγκαζόμαστε να τους συναναστραφούμε και να αναβιώσουμε τις δυσλειτουργικές μας σχέσεις, να έρθουμε σε επαφή με τα άλυτα τραύματα μας και καλούμαστε να λειτουργήσουμε και να συνυπάρξουμε σε ένα περιβάλλον που θεωρούμε δυσβάσταχτο με ανθρώπους που μας είναι δυσάρεστοι.

pexels-photo-196648

Για τους παραπάνω λόγους πολλά άτομα βιώνουν τις περιόδους των εορτών  πολύ άσχημα, σχεδόν απεύχονται την άφιξη τους, για αυτό και παρατηρείτε μεγάλη αύξηση υποτροπών σε ψυχικές διαταραχές, σε χρήση ουσιών, χωρισμών και διαζυγίων μετά το πέρας των εορτών, καθώς και γενικότερες διενέξεις εντός των οικογενειών.

Για αυτό είναι καλό να θυμόμαστε πάντα πως οι γιορτές μπορεί να είναι μία δύσκολη περίοδος, εάν έχουμε άλυτα προβλήματα με ανθρώπους ή δεν αισθανόμαστε πως έχουμε καταφέρει ότι έπρεπε και θυμώνουμε με τον εαυτό μας, αλλά πρέπει να προσέχουμε μην πούμε ή κάνουμε κάτι που μπορεί να πληγώσει τα κατά τα άλλα αγαπημένα μας πρόσωπα ή εμάς τους ίδιους.

 

pexels-photo-24571

Τα προβλήματα δεν εμφανίζονται την περίοδο των εορτών ως δια μαγείας και εξαφανίζονται όταν αυτές περάσουν, τα προβλήματα υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων στις δυσλειτουργικές τους σχέσεις, στις ανείπωτες επιθυμίες, στα ανεκπλήρωτα συναισθήματα.

Ο μόνος τρόπος να έχουμε ευτυχισμένες και χαρούμενες γιορτές με την οικογένεια και τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας μαζί τους, να επανέλθουν σε μία λειτουργικότητα κατά την οποία θα μας είναι ευχάριστο να περνάμε χρόνο μαζί τους. Επίσης, εάν νιώθουμε ότι δεν εκπληρώσαμε τους στόχους που βάλαμε για το έτος που πέρασε, μπορούμε να μπούμε σε μία διαδικασία επαναξιολόγησης των στόχων, αλλά και του πλάνου μας για να τους κατακτήσουμε σταδιακά και με ρεαλιστικές προσδοκίες, ώστε να αποφύγουμε περαιτέρω απογοητεύσεις.

 

Ευτυχισμένες γιορτές, με υγεία, αγάπη και πολλά χαμόγελα!

Ιάσονας Ψιάχος

Msc Clinical & Community Psychology

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο University of East London, στον τομέα της Κλινικής και Κοινοτικής Ψυχολογίας (Clinical and Community Psychology). Απασχολήθηκε, στο Γ.Ν.Α Γ. Γεννηματάς, και σε κέντρα θεραπειών και στήριξης, για Παιδιά, Εφήβους και Ενήλικες. Έχει λάβει μέρος και έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων, σεμιναρίων και βιωματικών workshops στον χώρο της ψυχικής υγείας.