Αρχικά πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η αυτοπεποίθηση δεν είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους, συνήθως στο άκουσμα μόνο και μόνο της λέξης ο κάθε άνθρωπος θα καταλάβει κάτι διαφορετικό. Η αυτοπεποίθηση αναφέρεται στο πως εμείς, υποκειμενικά κρίνουμε και αξιολογούμε τον εαυτό μας, την εμφάνιση μας, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και δυνατότητες τις οποίες έχουμε.

Το να έχει ένα άτομο υψηλή αυτοπεποίθηση, σημαίνει πως πιστεύει στην αξία που έχει ο εαυτός του, έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του, αισθάνεται άνετα με την εμφάνιση του και έχει επίγνωση και σεβασμό των πραγματικών του ορίων.

Η υψηλή αυτοπεποίθηση είναι ένα δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, καθώς εμπλέκεται σε όλους της τομείς της ζωής μας και είναι σε θέση να τους διευκολύνει, όπως είναι η οικογένεια, η εργασία, οι φιλικές και ερωτικές σχέσεις.

Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί πως η πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης συνήθως δημιουργούνται από την σύγκριση του ατόμου με κριτήρια που δεν είναι ρεαλιστικά.

Όλοι οι άνθρωποι δεν  βιώνουν υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης και αν βιώνουν σίγουρα υπάρχουν στιγμές που αμφισβητούν τον εαυτό τους. Παρακάτω αναφέρονται 6 τρόποι ώστε να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί η αυτοπεποίθηση σε κάθε άτομο.

 

  1. Η αυτοπεποίθηση εξαρτάται άμεσα από την αποδοχή και την ενθάρρυνση την οποία δεχόμαστε, κανένας δεν πίστεψε στον εαυτό του χωρίς να υπήρχε κάποιος άλλος να πιστέψει πρώτα σε αυτόν. Οπότε είναι καλό να αποφεύγουμε ανθρώπους και καταστάσεις που είναι τοξικά και μας κάνουν να αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας, π.χ. μέσω της συνεχόμενης αρνητικής κριτικής, με συνεχή έμφαση στα λάθη μας και με γενικότερη υποτίμηση. Όταν βρισκόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε τέτοιου είδους τοξικά περιβάλλοντα σιγά σιγά αναπτύσσεται μία “εσωτερική φωνή” που συνεχίζει να υποτιμά τον εαυτό μας, ακόμα και όταν είμαστε μόνοι μας. Αν δεν διαφυλάξουμε εμείς πρώτοι τον εαυτό μας δεν θα το κάνει κανένας άλλος. Η αυτοπεποίθηση όπως όλα, έρχεται με εξάσκηση και προσπάθεια, η αρνητική φωνή μπορεί να σιγήσει και την θέση της να πάρει μία θετική αισιόδοξη φωνή.
  1. Μίμηση απαξίωσης. Μπορεί να ακουστεί, περίεργο αλλά το να βρίσκεσαι σε συνεχή παρουσία ανθρώπων που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους, τον απαξιώνουν και έχουν χαμηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης, μπορεί να σε οδηγήσει και εσένα να αμφιβάλεις για τις ικανότητες σου. Πολλές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται ντροπή να αποδεχτούν ότι είναι καλοί σε κάτι που ο περίγυρος τους δεν είναι. Μην αφήνεις αυτό να στερεί τις δικές σου προοπτικές και αυτοπεποίθηση. Τις περισσότερες φορές είναι θέμα απόφασης και εξάσκησης.
  1. Βρες τα πράγματα τα οποία σου αρέσει να κάνεις. Κάθε άνθρωπος έχει ταλέντο σε διάφορα πράγματα ή  τουλάχιστον  σε ένα στο οποίο είναι εξαιρετικά καλός. Αναζήτησε, ξαναθυμήσου ή απλά ξεσκόνισε τα πράγματα και τις ασχολίες στα οποία είσαι πραγματικά καλός και σε γεμίζουν, π.χ. χόμπυ, αθλήματα, μουσικά όργανα, ταξίδια. Το να αναβάλουμε συνεχώς τα πράγματα που μας κάνουν χαρούμενος απλά καθυστερεί την ευτυχία μας.
  1. Κάνε κάτι  θετικό για τον εαυτό σου σε σταθερή βάση.  Δεν χρειάζεται να κάνουμε πάντα μεγάλες και πολυδάπανες κινήσεις για να νιώσουμε καλά. Ένας καφές ή ένα δείπνο με έναν καλό φίλο, μία βόλτα στο δάσος ή στο πάρκο, ένα δώρο στον εαυτό σου, είναι  παραδείγματα μικρών κινήσεων που μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητα σου, ώστε να είσαι σε επαφή με τα πράγματα που σε ευχαριστούν και σε ικανοποιούν, συντελώντας τα μέγιστα στην διατήρηση και ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης σου.
  1. Μην συγκρίνεσαι με το «τέλειο». Το να θέτουμε υπερβολικά υψηλά και άκαμπτα κριτήρια και στόχους είναι σίγουρο πως θα μας απογοητεύσουν. Το να επιλέγουμε να κάνουμε κάτι δεν σημαίνει πως θα το κάνουμε όπως κάποιος άλλος. Πρέπει να βρούμε τον δικό μας δρόμο, εξάλλου το “λάθος” δεν υπάρχει, υπάρχουν διαφορετικά μονοπάτια και λύσεις για τον κάθε έναν.
  1. Ο εαυτός σου. Αυτόν με τον οποίο πρέπει πρωτίστως να τα έχεις καλά είναι ο εαυτός σου, από εκεί πηγάζει και η αυτοπεποίθηση, από το κατά πόσο συμπεριφέρεσαι με αποδοχή και αγάπη σε εσένα. Το να επιλέγουμε να καθορίζουν οι άλλοι ή οι εξωτερικές συνθήκες τα επίπεδα της αυτοπεποίθησης μας, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες απογοητεύσεις. Είναι καλό να θέτουμε ορισμένα όρια και να υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι δεν θα τα ξεπεράσουμε ώστε. Π.χ. δεν θα ακυρώσω την έξοδο με τους φίλους με γιατί είχα δύσκολη μέρα στην δουλειά, θα πάω στο γυμναστήριο παρά το ότι έκανα υπερωρίες σήμερα, θα συνεχίσω να αναζητώ την δουλειά , τον σύντροφο, ή το χόμπι που θα με γεμίσει παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειές μου. Εξάλλου δεν υπάρχει αποτυχία πάρα μόνο ένα μονοπάτι το οποίο περπάτησες και γνωρίζεις πλέον πως δεν οδηγεί εκεί που θες.

Αυτοί  είναι μόνο μερικοί και σύντομοι τρόποι δια μέσω των οποίων ένα άτομο μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της αυτοπεποίθησης του και να βιώσει μία πιο γεμάτη και ευτυχέστερη ζωή και καθημερινότητα στην οποία δεν θα είναι έρμαιο τοξικών ανθρώπων και απαξιωτικών σκέψεων. Όσο διάβαζες το κείμενο πιθανώς να σκέφτηκες δικούς σου τρόπους και λύσεις για να βελτιώσεις την αυτοπεποίθηση σου, μπορείς να επιλέξεις και να εφαρμόσεις τους δικούς. Ωστόσο, πρέπει να ψάξεις να βρεις το κατάλληλο μονοπάτι για εσένα, όπως, αθλήματα, χόμπι, σεμινάρια, ατομική θεραπεία, ομάδες, ταξίδια. Σημασία δεν έχει ο τρόπος, σημασία έχει να ξέρεις ότι μπορείς και σου αξίζει!

Ιάσονας Ψιάχος

Msc Clinical & Community Psychology

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο University of East London, στον τομέα της Κλινικής και Κοινοτικής Ψυχολογίας (Clinical and Community Psychology). Απασχολήθηκε, στο Γ.Ν.Α Γ. Γεννηματάς, και σε κέντρα θεραπειών και στήριξης, για Παιδιά, Εφήβους και Ενήλικες. Έχει λάβει μέρος και έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων, σεμιναρίων και βιωματικών workshops στον χώρο της ψυχικής υγείας.