Περιγραφή

Είναι καλό να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως η έννοια του φάσματος χρησιμοποιείται σαν ομπρέλα για να μπουν από κάτω της πολλά και ποικίλα άτομα διαφορετικής λειτουργικότητας και δεξιοτήτων, που πολλές φορές εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζουν αρκετά διαφορετικά. Ωστόσο, έχουν κάποια κοινά σημεία όπως θα δούμε παρακάτω.

Η διαταραχή Asperger εντάσσεται και αυτή κάτω από την ομπρέλα της ΔΑΦ-ΔΑΔ, ωστόσο  αποτελεί μία πιο ελαφριά και λειτουργική έκφραση του αυτισμού όπου τα άτομα χαρακτηρίζονται συνήθως από φυσιολογικά επίπεδα νοημοσύνης. Ωστόσο, όσον αφορά τα υπόλοιπα συμπτώματα του αυτισμού τα εμφανίζουν αλλά σε ηπιότερες μορφές. Όπως και στον “τυπικό” αυτισμό έτσι και εδώ πρέπει να έχουμε πάντοτε στο νου μας πως η βαρύτητα των συμπτωμάτων όπως και τα ίδια τα συμπτώματα μπορούν να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την βαρύτητα του αυτισμού στο άτομο αλλά και εργασία που έχει κάνει το ίδιο το άτομο και η οικογένεια του για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει.

Διάγνωση

 • Εμφάνιση ποιοτικής έκπτωσης στις κοινωνικές συναλλαγές
  • Μεγάλη έκπτωση στη χρήση πολλών εξωλεκτικών συμπεριφορών (βλεμματική επαφή, έκφραση προσώπου, στάσεις του σώματος και χειρονομίες)
  • Αποτυχία ανάπτυξης σχέσεων με τους συνομηλίκους
  • Έλλειψη αυθόρμητης επιδίωξης συμμετοχής σε απολαύσεις, ενδιαφέροντα ή επιτεύγματα με άλλους ανθρώπους (π.χ. αδυναμία να υποδείξει στην μητέρα του κάτι που του έχει τραβήξει την προσοχή)
 • Περιορισμένα και επαναληπτική στερεότυπα συμπεριφοράς (στερεοτυπίες). Στερεοτυπική ενασχόληση με συγκεκριμένα πρότυπα ενδιαφέροντος, που είναι μη φυσιολογική είτε σε ένταση είτε σε εστίαση (άκαμπτη εμμονή, τελετουργίες).
 • Στερεοτυπικοί και επαναληπτικοί κινητικοί μανερισμοί (χτυπήματα ή κινήσεις των χεριών και των δαχτύλων και των χεριών, ακόμη και ολόκληρου του σώματος)
 • ΔΕΝ υπάρχει σημαντική έκπτωση σημαντική καθυστέρηση των γλωσσικών δεξιοτήτων
 • ΔΕΝ υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξη των γνωσιακών λειτουργιών ή στην ανάπτυξη συμπεριφορών αυτόεξυπηρέτησης

Αντιμετώπιση

Η διαταραχή Asperger, όπως και όλες οι ΔΑΦ-ΔΑΔ είναι πολύπλοκες διαταραχές με μία τεράστια ποικιλία έκφρασης συμπτωμάτων που ανάλογα την βαρύτητα τους μπορεί να συνοδεύονται από εκπτώσεις και δυσκολίες σε όλες τις λειτουργίες του ατόμου, από τις κοινωνικές ως τις σωματικές λειτουργίες.

Για την αντιμετώπιση της διαταραχής κρίνεται απαραίτητη η συνεχής και παρατεταμένη παρακολούθηση από ειδικούς ψυχικής υγείας, όπως Λογοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή, Ειδικό Παιδαγωγό και Ψυχολόγο. Ώστε το άτομο, μέσα από κατευθυνόμενη εργασία να μπορέσει να εκπληρώσει το δυναμικό του στο έπακρο και να αναπτύξει όλες του τις δυνατότητες.